С напредването на есента все повече търсим уют и топлина. Съвсем естествено пасва тук огънят и безопасното му опитомяване чрез добавяне на камина в интериора. Съвременните решения дават свободата и без необходимост от основен ремонт такава да присъства и във Вашия дом.


Тъй като разход е не само закупуването, но и поддръжката, е правилно да се замислите за горивото, от което тя ще се нуждае. А възможностите тук са:

  • дърва

Най-близко до класическото възприемане за камина и вид топлина. Все пак изисква комин, място за съхранение и подготовка на дървата. Връща спомена за планинско преживяване - на открито или закрито. Ще има топлина!

  • пелети

По-оптимизиран вариант спрямо дървата, но отново се нуждаем от комин (в повечето случаи), съхранение на суровините и почистване. Срещат се и вградени варианти, но множеството са самостоятелни елементи - тип печки.

  • газ

По-лесни за поддръжка. Автоматизирани, възможност за дистанционно управление, както да се използват и за отопление. Свободата в дизайна нараства!

  • електричество

Малко по-симулативна е играта на пламъци, може да се добави и звуков ефект (все едно пукат дърва в огъня), но все пак лесно приложимо в интериора без пушек, миризма, пепел и нужда от комин.

  • биоетанол

Всичко стана био, разбира се, че ще има и такъв вариант. Основен плюс са разнообразните модули, даващи възможност за интегриране в маси, преградни елементи и отделни елементи.


И стигаме до важния въпрос - можем ли да осигурим комин (наличен или да изградим). Отговорът лесно може да елиминира първите варианти и да продължим в посока каква да бъде камината:


  • вградена (в стена, преграда, мебел)