След като много се обсъждаше из социалните мрежи бе време дискусиите да преминат и във вариант на живо. С оглед различните приложения на новите платформи за ИИ (Изкуствен интелект) обсъждането 'на живо' започна в различни сектори. И интересът се засилва.

На 12 януари в Launchee (сградата на ЦУМ) Българската дизайн група BDG организира Дискусия ЗА и ПРОТИВ навлизането на ИИ (AI) в дизайна. Очаквано, отново бе отбелязано, че ИИ вече навлиза, но е важно колко знаем, как го използваме и как може да обогати начина ни на работа, а не толкова да застраши професиите и да ни направи ненужни. Избраните 4 бяха:

  • Симеон Сокеров - Арт директор, аниматор, режисьор, художник
  • Ивайло Чичанов (Chichanenstein) - моушън, 3Д, музика, AI артист
  • Ивайло Петров - фотограф
  • Георги Георгиев (Goshun) - илюстратор, концепт артист

Впечатление направи желанието на публиката за повече конкретика, тъй като темата е така широка на този етап, че лесно влизаше в отделни и много различни посоки за мислене и споделяне на опит. Едно е сигурно - много още има да се дискутира, да се прилагат примери и да се изграждат позиции. Да, от една страна глобално, наднационално, от друга - лично. Мненията бяха от твърдо ЗА през всякакви нюанси на ЗА/ПРОТИВ до твърдо ПРОТИВ. Основното обаче е постигнато - говори се, размишлява се, действа се. Интересно бе да се чуе как Stable Diffusion с повече личен контрол и желание може да следва дизайнера и да му служи конкретно, както сподели Сокеров. Вероятно е доста вълнуващо да имаш много по-ранен достъп и досег до тези технологии, какъвто е опитът на Чичанов. Ако сте пропуснали споделените в интернет пространството примери на Петров, много се изгубили. Но сега ще поправим това и ще покажем някои. Модна фотография, футуризъм, традиции. Може да се размишлява, да:

Важно е да има и някой твърдо ПРОТИВ, поздравления на организаторите за избора на участващи. Този някой бе Георгиев - Goshun. Той правилно показа историите с лесното наподобяване (за секунди) на стил на творец, граден с години. Етика, морал? Всичко ли трябва просто да е забавна игра.

А, и?

Не само дизайн теми могат да бъдат обсъждани. Споменахме етика & морал, а ако говорим за истинност? Следващата дискусия бе организирана от Ratio и се случи в Купе / Kupe под надслова AI пропаганда - текст и истина във фалшивия нов свят (19 януари). Местата бързо свършиха и бе предложен онлайн достъп.

Ако сте пропуснали и това, можете да дадете шанс в четвъртък 26 януари на същото място от същите организатори. Изисква се предварителна регистрация и билет, вижте тук. Темата е формулирана Кой е по-по-AI? Програмата е зададена интересно: