Все по-осезаема част от семейството са именно домашните любимци. От дизайн гледна точка средата за тях често е предизвикателство пред проектантите - какво в жилищни, така и в обществени интериори.

Важно е да предвидим зони за:

  • хранене
  • отдих
  • игра 
  • хигиена

Най-често любимците са котки и кучета, които свързваме както с общи изисквания при отглеждания, така и със специфични особености. Трябва да обърнем специално внимание на използваните материали и финиши - настилки, мазилки, както и износоустойчив текстил, сваляеми калъфи, трансформируеми мебели... Истинска нова проектантска задача!


Котките решават кога да предоставят достъп на хората до себе си, което ги определя като своенравни индивидуалисти. Често обаче споменаваме и лечебните им способности - откриват слабите ни места - ако сме им достатъчно симпатични, са готови дори да ни помогнат и да обменят енергия. Друга тяхна удивителна способност е да оценяват пространството във височини, недостъпни за хората. Това предоставя свобода на проектанта или собственика да осмисли интериорното решение и да се съобрази с любимците и техните способности.

Необичайната пътека за разходка може да се съчетае със стенни рафтове или дори с осветлението.


В тези кадри те направо царуват. Но това прави любовта... Друг интересен прийом е съчетанието на самостоятелна тръбна мебел - огледало + закачалки - с елементи за катерене, точене на нокти, игра с подвижен предмет (топче, перо и др.), междинни площадки за катерене.

Може да се добави и дизайнерско легълце - комфорт за любимеца, наслада за очите за собственика, обособил това дизайн царство специално за животинчето.