Първият сняг вече ни навести на много места в страната. И чувството е все по-зимно!

Топлото домашно усещане е любимо, но трябва да се постараем повече за уюта в своя дом, за да му се насладим.

Ще посочим основни теми, които не бива да пропускаме.

  • вентилация

Разглеждаме я като:

естествена - вентилационни отвори, проветряване чрез отваряне на прозорци и врати към външната среда

принудителна - абсорбатори, като те работят чрез отвеждане на изпаренията извън помещението и чрез рециркулация (абсорбиране)


Нека не забравяме, че препоръчителното естествено проветряване чрез отваряне е правилно да се случва за кратко и с широко отворени прозорци и врати. В някои апартаменти старо строителство липсват абсорбатори, но не бива да подценявате тяхната работа и полезност. В такива случаи проветряването е още по-наложително - не само за да се избегнат неприятни миризми, но и да решим въпроса с влагата. Както знаем, щом тя е в повече, лесно можем да отгледаме мухъл, а борбата с него не е никак приятна. Затова нека си спестим този проблем.


Някои PVC дограми също затварят помещенията до такава степен, че може да се достигне лесно до развитие на мухъл. Вече има средства, които се прилагат към дограмата, за да може проблемът да се лимитира или ликвидира.


Влагата може да се превърне в проблем и при недостатъчна вентилация в мокрите помещения - бани и тоалетни. Поддръжка във времето е необходима. Някои бани/тоалетни имат и отваряем прозорец, но това не важи в 100% от случаите. Не пропускайте този фактор и следете състоянието на дома си.


  • отопление

Тук да обърнем внимание на средстава за отопление, възможността от изсушаване на въздуха и реакция към домашния прах - все нездравословни фактори. Както съществуват портативни абсорбатори за влага, така има и овлажнители за въздух. Въздухопречиствателите вече имат повече интегрирани функции, като могат да измерят количеството прах, да придадат влажност и както името им подсказва - да пречистят въздуха. Не подценявайте тяхното съществуване!