Във време на всякакви лесни доставки - и на продукти, и на готови ястия, мястото на кухнята в апартамента се променя, както и функциите. В поредица "Кухнята" ще разгледаме житейския път на кухнята през годините, както и основните моменти при проектирането, тъй като разнообразието от функции и възможности неимоверно нараства. 

Днес сме свикнали да откриваме решения на всякакви наши желания и приумици. Дизайн светът е необятен. Но не винаги животът е предоставял толкова излишества, а напротив - мислено е в посока какво е минималното  необходимо. Затова ще обърнем поглед назад, за да се запознаем с интересни исторически факти...

Прелюдията със забавни примери спира дотук и се връщаме към дизайна. Защото работа в кухнята е не само готвенето, но и проектирането.

В началото на 20ти век се засилват и изследванията по темата за ходовата линия в кухнята, как движенията да бъдат най-малко и пространството да бъде максимално оптимизирано. Идеите на архитект Маргарете Шюте-Лихоцки (първата жена архитект в Австрия, починала на 102 години през 2000г.) намират въплъщение в разработката Франкфуртска кухня - 1926г. През 30те интерес проявяват и от Съветския съюз като интегрират плана и в новите индустриални градове.