Във време на всякакви лесни доставки - и на продукти, и на готови ястия, мястото на кухнята в апартамента се променя, както и функциите. В поредица "Кухнята" ще разгледаме житейския път на кухнята през годините, както и основните моменти при проектирането, тъй като разнообразието от функции и възможности неимоверно нараства. 

Днес сме свикнали да откриваме решения на всякакви наши желания и приумици. Дизайн светът е необятен. Но не винаги животът е предоставял толкова излишества, а напротив - мислено е в посока какво е минималното  необходимо. Затова ще обърнем поглед назад, за да се запознаем с интересни исторически факти...

Прелюдията със забавни примери спира дотук и се връщаме към дизайна. Защото работа в кухнята е не само готвенето, но и проектирането.

В началото на 20ти век се засилват и изследванията по темата за ходовата линия в кухнята, как движенията да бъдат най-малко и пространството да бъде максимално оптимизирано. Идеите на архитект Маргарете Шюте-Лихоцки (първата жена архитект в Австрия, починала на 102 години през 2000г.) намират въплъщение в разработката Франкфуртска кухня - 1926г. През 30те интерес проявяват и от Съветския съюз като интегрират плана и в новите индустриални градове. 


Маргарете, заедно с Бруно Таут и Ернст Май, е сред водещите архитекти на жилищното строителство по време на Ваймарската република. Жилищата, проектирани от тези немскоезични архитекти, привличат етикетите Neues Bauen (Новото строителство), Neues Wohnen (Нов стил на живот) и Neues Frankfurt (Нов Франкфурт). В края на 20-те години Neues Bauen става предшественик на прогресивна немска архитектура.

реконструкция в Музея за приложни изкуства

във Виена


Дизайн музеят в Лондон пък ни представя това видео, за да "изживеем" подобна реконструкция:

Интересни моменти, на които си заслужава да обърнем внимание:

  • модулна кухня с площ 6.5m2 
  • плъзгаща врата между трапезарията и всекидневната
  • няма предвиден хладилник в плана (замества се от вентилирана кутия за храна)
  • сгъваема маса за хранене
  • сгъваема дъска за гладене, сгъната до стената
  • опит за намаляване на броя стъпки при работа в кухнята
  • специализирани модулни контейнери (подобни на чекмеджета / кутии с дръжка)
  • дървената врата и челата на чекмеджетата са боядисани в синьо, защото е установено, че мухите избягват сини повърхности
  • дъбова дървесина за съдовете за брашно (отблъсква брашнените червеи)
  • бук за плотове на масите (устойчив на петна и надраскване)
  • въртящи се табуретки на колела (за сядане)
  • работните плотове се изтеглят напред и се прибират

Архитектът признава:

"Разработих този дизайн като архитект, а не като домакиня"

Общественият интерес към работата на Маргарете се засилва в края на 90-те, когато исторически примери вече почти не съществуват. Изградени са реплики. Къщата Im Burgfeld 136 във Франкфурт е избрана за музей заради запазената Франкфуртска кухня.

И от мястото на жените в кухнята преминаваме и към наследниците - децата. Сред реализираните проекти на Маргарете е и детска градина в София. Така че можем да отбележим и пример за творчеството й и в България.


Очаквайте продължението на поредица Кухнята.